نگرانی معماران فشارحداکثری از پیوستن ایران به سازمان شانگهای-راهبرد معاصر
واکنش عراقچی به تصمیم احتمالی اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم خطوط کشتیرانی ایران پیام تسلیت حزب‌الله، حماس و جهاد اسلامی به مناسبت شهادت «محمد عفیف» موافقت بایدن با به‌کارگیری موشک‌های دوربرد توسط اوکراین علیه روسیه کشته‌شدن ۸ تروریست پ‌ک‌ک در سوریه و عراق زمین‌لرزه ۶.۲ ریشتری در ژاپن هشدار «گروسی» نسبت به ایمنی نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین در پی حملات روسیه ادعای هاآرتص: نتانیاهو با پایان جنگ در لبنان موافق است، اما از غزه خارج نمی‌شود انفجار مقابل یک مسجد در وزیرستان پاکستان؛ ۷ نفر کشته و زخمی شدند ادعای واشنگتن پست: ترامپ به معامله با ایران فکر کرده است تروئیکای اروپایی در تدارک یک قطعنامه علیه ایران در شورای حکام در نشست عراقچی با مدیران ارشد رسانه‌ها چه گذشت؟ رئیس سازمان انرژی اتمی: قطعنامه جدید علیه ایران صادر شود سریع پاسخ می‌دهیم بمباران دفتر حزب بعث سوریه در بیروت + ویدئو جزئیات جدید از ماجرای جنجالی درز اسناد محرمانه اسرائیل کشته شدن ۴ تروریست در کرکوک

نگرانی معماران فشارحداکثری از پیوستن ایران به سازمان شانگهای

لابی FDD از معماران اصلی سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران در دوران ترامپ پیوست ایران به به سازمان شانگهای اظهار نگرانی کرده است.
تاریخ انتشار: ۲۳:۲۸ - ۰۲ مهر ۱۴۰۰ - 2021 September 24
کد خبر: ۱۰۳۳۵۷

به گزارش راهبرد معاصر لابی موسوم به «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» معروف به «اف‌دی‌دی» که مدیرعاملش یکی از مشاوران اصلی «دونالد ترامپ» برای طراحی فشار حداکثری علیه ایران بود در مقاله‌ای پیوستن ایران به «سازمان همکاری شانگهای» را نگران‌کننده توصیف کرده است.

«برادلی باومن»، «رایان براست» و «زین زوواک»، سه نفر از تحلیلگران مسائل ایران در این اندیشکده آمریکایی خواستار همکاری آمریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات برای مقابله با آثار پیوستن ایران به این سازمان شده‌اند.

در بیست و یکمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای در شهر «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان، عضویت دائم ایران در این سازمان مورد پذیرش کشورهای عضو قرار گرفت، عضویتی که به گفته دستیار وزیر خارجه اعلام شکست پروژه منزوی‌سازی ایران توسط آمریکا و کشورهای غربی بود.

در این مقاله آمده است: «اعضای سازمان همکاری شانگهای روز جمعه با ارتقاء ایران به عنوان عضو دائم این سازمان موافقت کردند. ورود جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای روابط تهران را با چین و روسیه تقویت کرده و ضرورت اتحاد میان اسرائیل، ایالات متحده و شریکان عربی‌شان را درباره چالش‌های ناشی از چین مورد تأکید قرار می‌دهد.»

سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ به عنوان یک سازمان بین‌دولتی برای پرداختن به مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی در سراسر اوراسیا تشکیل شد.

لابی‌ اف‌دی‌دی به توافق ۲۵ ساله ایران و چین اشاره کرده و نوشته تهران در راستای سیاست جدیدش موسوم به «نگاه به شرق» چین را اصلی‌ترین شریک بلند مدت خودش می‌بیند.

جمهوری اسلامی ایران روابطش با دیگر قدرت کلیدی در سازمان همکاری شانگهای یعنی روسیه هم بهبود بخشیده است. نگارندگان مقاله نوشته‌اند تهران با برگزاری رزمایش‌های مشترک نظامی با مسکو و پکن در اواخر سال ۲۰۲۱ یا اوایل ۲۰۲۲ موافقت کرده است.

در بخشی از این مقاله آمده است: «با آنکه نهایی‌سازی روند حقوقی پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای نزدیک به دو سال زمان می‌برد، پذیرش عضویت ایران توسط اعضای این سازمان اهمیت افزایش همکاری‌ها میان ایالات متحده با شریکان و متحدانش در خاورمیانه را مورد تأکید قرار می‌دهد.»

در ادامه این مطلب آمده است: «به طور اخص، ارتباطات فزاینده سیاسی، نظامی و اقتصادی میان تهران و پکن بایستی زنگ هشدار را در واشنگتن، اورشلیم (بیت‌المقدس) و پایتخت چندین کشور عربی به صدا درآورد.

معماران فشار حداکثری

لابی‌ اف‌دی‌دی که این مقاله را چاپ کرده حامی براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود. سال گذشته مستنداتی منتشر شد که نشان داد این  لابی صهیونیستی یکی از بازوهای اصلی جنگ رسانه‌ای-اقتصادی کاخ سفید در دوران ترامپ علیه ایران به شمار می‌رود. 

پایگاه «Responsible Statecraft» مهرماه سال گذشته نوشته بود  لابی «اف‌دی‌دی» نقشی محوری در یکی از پروژه‌های وزارت خارجه آمریکا، موسوم به «پروژه مبارزه با تحریف اطلاعات ایران» داشته است.

این برنامه از آن جهت که با رویکردی ستیزه‌جویانه به دنبال دیکته کردن سیاست‌های «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور وقت آمریکا علیه ایران به کاربران فضای مجازی بود مورد توجه و گلایه کاربران قرار گرفته بود. چند روز بعد از فشارها، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این برنامه را لغو کرده است.

با وجود این پایگاه اینترسپت چند ماه قبل‌تر گزارش داده بود  با آنکه وزارت خارجه آمریکا در اثر فشارها اعلام کرد بودجه این پروژه را قطع کرده به صورت مخفیانه به همکاری با اعضای آن ادامه داده است.

اسناد به دست آمده به موجب «قانون آزادی اطلاعات» نشان داد مقام‌های لابی FDD بارها با مقام‌های وزارت خارجه آمریکا دیدار کرده‌اند. یکی از مدیران این گروه، قاسمی‌نژاد را به مقام‌های «گروه اقدام ایران» که پامپئو آن را برای هماهنگ‌کردن سیاست‌های وزارت خارجه آمریکا علیه ایران تشکیل داده بود معرفی کرد.

یکی از کارکنان کنگره که خواسته نامش فاش نشود گفته بود که در جلسه استماعی که ژوئن سال ۲۰۲۰ برگزار شد، مقام‌های وزارت خارجه آمریکا در «مرکز تعامل جهانی» تصریح کرده‌اند یکی از اعضای FDD، جزو حقوق‌بگیران این پروژه بوده است.

یکی دیگر از کارکنان کنگره که از حاضران جلسه استماع ژوئن بود هم گفت که قاسمی‌نژاد هم در این جلسه شرکت کرده و پیمانکار پروژه جنجالی مورد نظر بوده است.

با لابی FDD آشنا شوید

اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی» و اعضای آن در سال‌های گذشته جزو مشاوران غیررسمی دونالد ترامپ درباره مسائل ایران بوده‌اند.برای پی بردن به دلایل نفوذ این موسسه و تخاصم آن با ایران، کافی است به نحوه شکل‌گیری FDD و حامیان مالی آن نگاهی بیاندازیم. 

برای این کار باید اندکی به عقب بازگشت. به آوریل 2001 زمانی که گروهی از ثروتمندان طرفدار اسرائیل موسسه‌ای را با نام «EMET» (در عبری به معنی «حقیقت»)، راه‌اندازی کردند. 

بر اساس برگه درخواست معافیت مالیاتی که «کلیفورد می» موسس FDD در سال 2002 پر کرده بود، هدف اصلی EMET «ارتقا تصویر اسرائیل در آمریکای شمالی با استفاده از ابزارهای آموزشی» بوده و این هدف همچنان «به عنوان بخشی از هدف FDD ادامه خواهد یافت.»

در واقع بر خلاف آنچه که در وبسایت این موسسه ادعا شده، FDD نه بعد از حادثه یازده سپتامبر تأسیس شده و نه هدف آن «گسترش پلورالیسم، دفاع از ارزش‌های دموکراتیک و مبارزه با ایدئولوژی‌های عامل تروریسم» است؛ چه آنکه همین حالا عربستان و امارات از متحدان نزدیک این گروه به شمار می‌آیند.

سال 2011 فهرستی از اسامی شماری از حامیان مالی FDD به رسانه‌ها درز پیدا کرد. این سند و اسناد مربوط به تأسیس FDD نشان داد تقریبا تمام حامیان مالی و موسسان این موسسه از یهودیان شناخته‌شده آمریکایی هستند که روابط نزدیک و دیرینه‌ای با اسرائیل و به خصوص حزب «لیکود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو» دارند.

این افراد که عمدتا با عنوان «خیّر» فعالیت می‌کنند، بخشی از سرمایه خود را برای تأمین امنیت اسرائیل صرف کرده‌اند و عمدتا هم سابقه‌ای طولانی در دشمنی با ایران دارند.

«ادگار برونفمن» رئیس سابق کنگره یهودیان جهان که تا زمان مرگ در سال 2013 از حامیان سرسخت اسرائیل بود، به همراه برادرش  یکی از حامیان مالی FDD بوده است. 

در سال 1373 (1995) زمانی که ایران برای توسعه میدان نفتی «سیری» در آستانه عقد قرارداد با شرکت آمریکایی «کونوکو» بود، «بیل کلینتون» رئیس‌جمهور وقت آمریکا با صدور یک فرمان اجرایی هرگونه همکاری شرکت‌های این کشور را با ایران در زمینه توسعه میادین نفتی، ممنوع کرد.

این اتفاق اندکی پس از آن رخ داد که لابی آمریکا-اسرائیل (آیپک) اعلام کرد هدفش دستیابی به «تحریم‌های جامع علیه ایران» و قطع هرگونه روابط تجاری میان ایران و آمریکاست. کلینتون بعدها گفت برونفمن «یکی از تأثیرگذارترین مخالفان» قرارداد کونوکو و ایران بوده است. او اندکی بعد در کنگره یهودیان به ریاست برونفمن اعلام کرد که قصد دارد هرگونه تجارت با ایران را ممنوع اعلام کند. یک هفته بعد، کلینتون با امضای فرمان اجرایی تازه‌ای رسما دستور توقف تجارت با ایران را صادر کرد.

«برنارد مارکوس» میلیاردر یهودی آمریکایی یکی دیگر از حامیان مالی عمده FDD است. او که هرکجا نامی از حمایت از اسرائیل و اقدام علیه ایران باشد حضور دارد، سال‌هاست که بخش مهمی از هزینه‌های FDD و البته دیگر موسسات حامی اسرائیل در آمریکا را تأمین می‌کند.

سه سال پیش گزارشی منتشر شد که نشان می‌داد مارکوس از طریق یکی از حسا‌ب‌های حزب جمهوری‌خواه، بیش از ۱۰۰ هزار دلار برای تأمین هزینه‌های حقوقی ترامپ و فرزندش در پرونده «مداخله روسیه در انتخابات آمریکا» کمک کرده است؛ کمکی که قطعا بی‌چشم‌داشت نبوده است.

او در مصاحبه‌هایش ایران را «شر» و اسرائیل را «مایه خیر» و «عامل تغییر جهان» توصیف کرده است.

حتی حامیان غیرمذهبی FDD هم شدیدا دلبسته و حامی اسرائیل هستند. «مایکل اشتینهارت» دیگر میلیاردر آمریکایی حامی این موسسه، تباری یهودی دارد، اما می‌گوید در عمل مذهبی نیست.

با این وجود او «اسرائیل را جایگزینی برای دین» توصیف کرده و گفته است: «یهودیت دین ناامیدکننده‌ای است و واقعیات زندگی امروز ما را نادیده می‌گیرد؛ اما وقتی بحث اسرائیل در میان است، من می‌توانم همه این‌ها را نادیده بگیرم. اسرائیل برای من معجزه‌ای یهودی است.»

دستکم تا سال 2013، «شلدون ادلسون» معروف هم از حامیان مالی FDD بوده است. این مالک کازینوهای زنجیره‌ای و حامی مالی حزب «لیکود» اسرائیل، همان کسی است که در سال 2013 گفت آمریکا باید برای هشدار دادن به تهران، در یکی از بیابان‌های ایران یک بمب اتم پرتاب کند و بگوید: «ببینید، بعدیش ممکن است بیوفتد وسط تهران.»

در ماه می سال 2016، وقتی رقابت‌های انتخاب ریاست‌جمهوری آمریکا هنوز در جریان بود، روزنامه «نیویورک تایمز» گزارش داد که ادلسون در یک محفل خصوصی به ترامپ گفته اگر متعهد به حمایت از اسرائیل باشد، حاضر است 100 میلیون دلار به کارزار تبلیغاتی‌اش کمک کند؛ رقمی که پیش از این ادلسون به هیچ نامزدی کمک نکرده بود. او نهایتا دستکم 30 میلیون دلار به ترامپ کمک کرد./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار